Over Anja

Het lesgeven heeft al vanaf het begin van haar studie aan het conservatorium een belangrijke plaats in haar leven ingenomen. In haar zangstudio aan de Postweg 47a in Nijmegen geeft zij privé en ensemble lessen aan stemprofessionals en amateurs.

In de avonduren geeft zij cursussen nieuwe stemtechnieken en dirigeert zij koren en ensembles. Een keer per jaar is er een grote uitvoering gepland mmv de ensembles / solisten die van haar les hebben.

Zowel klassiek geschoolde, alsook de op lichte muziek (musical, singer/songwriters, wereldmuziek) georiënteerde zangers en zangeressen zijn welkom in haar studio.

Mensen met stemproblemen, zangstem en spreekstem, kunnen door Anja gecoacht worden d.m.v. een kortlopend traject. Vaak wordt eerst een cursus aangeraden.

Anja heeft een enorme drive om stemmen goed op de rails te zetten en blijft zich bijscholen om goed op de hoogte te blijven van de moderne nieuwe stemtechnieken en de ontwikkelingen die in de koorwereld gaande zijn wat betreft het meer zelfstandig maken van de koorzanger als individu.

Op haar bedrijfspagina van FaceBook Zangstudio Anja Kwakkestein is up to date info te vinden over de lespraktijk, cursussen, concerten en zangdagen.

Opleidingen en ervaring

Anja Kwakkestein studeerde, na het volgen van een dansopleiding, aan het Twents Conservatorium (Enschede) solozang klassiek Docerend Musicus (bij Ank Reinders) en aan het Sweelinck Conservatorium (Amsterdam) Uitvoerend Musicus specialiteit Opera (bij Margreet Honig, Jan Slothouwer).

Daarna heeft zij de kaderopleiding koordirectie bij Marc Versteegh met goed gevolg afgesloten, waarna zij nog vele jaren privéles koordirectie heeft gevolgd bij Caroline Westgeest.

In Toscane volgde zij 5 jaar lang zomercursussen vrij-tonale improvisatie en boventoonzang aan de Accademia Capraia, Monte Amiata, Italië bij Michaël Vetter en Natascha Nikeprelevice.

In Bulgarije heeft zij 6 jaar zomercursussen gevolgd aan het conservatorium van Plovdiv bij tupan speler Mitko Popov, om bijgeschoold te worden in de geweldige ritmes die alleen in Bulgarije te vinden zijn. Ook heeft ze daar lessen in Bulgaarse zang en dans gevolgd.

Anja is Certified Master Teacher Estill Voice Training en sinds januari 2018 ook Certified Master Teacher in het Universal Voice System.

In December 2018 voltooide zij de Two Year Course Vocal Leadership aan het conservatorium van Tilburg en Rotterdam.

Ze werkte 10 jaar free-lance bij het Koor van de Nederlandse Opera en bij het Groot Omroepkoor en was regelmatig solistisch te beluisteren in concerten/oratoria/opera’s.

Zij heeft een aantal jaren lesgegeven aan de Willem Nijholt academie.

Als onderdeel van de minor Stem gaf zij 10 jaar les in Estill Voice Training en sinds dit 2019 ook in het Universal Voice System.

Anja geeft cursussen en workshops voor groepen waarbij improviseren met muziekinstrumenten en ritmes gebruikt worden, via de Instant composing methode van Société Gavignès – PuntComp. Elementen van deze methode zijn ook verweven in andere lessen.