Corona maatregelen

15 Augustus 2020

Beste mensen,  KEEP ON SINGING!!!!                                                             

Ik verheug me erop om weer heerlijk met jullie en jullie mooie stemmen verder te werken binnenkort!  Zingen is juist nu misschien wel extra belangrijk voor ons.  (Verhoogt weerstand, lichamelijke workout, synchroniseert hartslag, voeding voor je hersenen, beter ademen, maakt endorfinen aan, enz enz enz, google maar als je nog meer wilt weten daarover of kijk op het prikbord in mijn studio….
We gaan er samen voor zorgen dat zingen in mijn studio zo veilig mogelijk kan. Een risico loop je altijd, maar samen proberen we in mijn studio dat risico te minimaliseren. Ik ben goed op de hoogte van alle recente internationale, vaak helaas tegenstrijdige, uitkomsten van onderzoeken betreffende Covid-19 en probeer daar in mijn lespraktijk zo goed mogelijk een gulden middenweg in te vinden.  Een verzoek van mijn kant: Laten we mijn studio vrijhouden van discussies over de Corona maatregelen. We komen om te zingen. Als je graag, ivm zingen/Corona van gedachten wilt wisselen hierover of ergens ongerust over bent, dan stuur een mailtje, eventueel kunnen we bellen. 

Wat ik gedaan heb en wat ik nog ga doen:

 • Ik heb een Airwasher gekocht die de lucht filtert tot 0,1 micron. Nu is het zo dat virusdeeltjes kleiner zijn, maar omdat ze in groepjes ronddansen worden ze toch door het filter tegengehouden. Het is hetzelfde filter als de KLM gebruikt, ik heb een grappig filmpje daarover op FaceBook gezet, als je kijkt op mijn bedrijfspagina Zangstudio Anja Kwakkestein, dan vind je het wel.
 • Ik heb twee ionisators aangeschaft.
 • Er is een meter aanwezig waarop je kunt zien of het raam openmoet.
 • De ruimte is anders in gericht, bankje eruit, vleugel verplaatst. Meer ruimte voor de zangers en zangeressen.
 • Het luik dat het raam afdekt wordt gedeeltelijk afgezaagd zodat het raam verder open kan.
 • Ik maak iedere dag het sanitair schoon, maar er liggen ook hygiënische doekjes voor als je het zelf nog een keertje wilt doen.
 • Je hoeft de deurkrukken niet aan te raken, ik doe zelf steeds de deuren open.
 • Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de onderlinge afstand waar jij je goed bij voelt.
 • Wanneer ikzelf Corona gerelateerde klachten heb die ik niet van mezelf ken, dan schakelen we over op online lessen.

Wat jij kunt doen:

 • 5 Minuten van tevoren aanbellen, dan rond ik de les af, zet de deuren open en laat het even doorwaaien. Meestal moet je even wachten tot degene voor jou het gebouw verlaat, daarna kun je binnenkomen. Als het rotweer is kun je in de voorruimte wachten. Voor onze gezondheid kan het dus zijn dat je les een paar minuten korter duurt. Hoop op begrip daarvoor.
 • Als er koffiepauze is, dan doen we dat buiten.
 • Ben je gewend om bij de groepjes een kwartier eerder te komen voor een kopje koffie, dan kan dat voorlopig niet meer helaas, het vooraf even bijpraten kan buiten.
 • Je mag wel tijdens de les je gebruikelijke kopje koffie nemen, ik zorg voor potten thee.
 • Ervoor zorgen dat wanneer de les afgelopen is, je je spullen snel bij elkaar kunt pakken.     Desnoods op de gang verder je tas reorganiseren.
 • Als je na wilt praten met je collega zangmaatjes, dan graag buiten.
 • In de keuken en in mijn studio staat desinfecterende handgel.
 • Er liggen verpakkingen met desinfecterende doekjes om dingen die je wilt pakken even af te nemen.
 • Thuis naar de wc gaan, behalve natuurlijk in noodgevallen. Er zijn papieren handdoekjes.
 • Uit je eigen bladmuziek zingen, dus niet uit een map zingen met anderen.
 • Zelf 2 flesjes water meenemen, 1 om te drinken en 1 om te bubbelen. Ook bubbelbuis zelf meenemen.
 • Als je Corona gerelateerde klachten hebt die je niet van jezelf kent, stuur me even een appje.  Je krijgt dan een inlogcode voor de online les.
 • Zing je in een ensemble of heb je privéles en je hebt Corona gerelateerde klachten die je niet van jezelf kent, dan schakelen we over op online les, je kunt ook, tegelijk met een ensemble les in de studio, online thuis mee oefenen.
 • We proberen de 1,5 m afstand tot elkaar zo goed mogelijk aan te houden.

Online lessen
Ik weet dat niet iedereen staat te popelen om online les te krijgen. Dat begrijp ik heel goed. Zelf geef ik natuurlijk ook de voorkeur aan echt samen zijn, maar als het alternatief “niet zingen” is, dan is een online les toch de beste mogelijkheid. Met 100 collegae hebben we overleg gehad over alternatieve lesmethodes en we hebben veel uit kunnen proberen. Wat inhoud betreft is een online les gelijkwaardig aan een normale les. We kunnen super goed aan zangtechniek werken. Als je een lied wilt zingen is het belangrijk dat je een goede karaoke versie bij de hand hebt en het liefst een (bluetooth) luidspreker(tje), want je moet de begeleiding afspelen in je eigen ruimte. Ook werkt het ‘t beste als je bekabeld internet hebt. Een echt goede wifi zou ook kunnen, maar misschien is het niet al te moeilijk om een kabel aan te leggen vanaf je modem. Het is fijn om, wanneer je je online les hebt, in een rustige kamer te zingen. We werken met ZOOM, omdat ZOOM een instellingsmogelijkheid heeft “original sound” waardoor het zanggeluid niet vervormd wordt. Bij je eerste ZOOM les help ik je met de instellingen. Gun jezelf de tijd om dit nieuwe medium te leren kennen, de les is anders, maar net zo leerzaam. Hou er rekening mee dat een online les iets korter is, maar de echte lestijd waarin je zingt blijft precies hetzelfde.

Een greep uit reacties van leerlingen over online lessen: “Ik dacht eerst dat wordt helemaal niks, maar het viel me ontzettend mee wat je nog kunt doen online”, “Wauw, dit is intensief zeg!”, “Ook wel fijn dat ik de reistijd niet heb”, “Fijn dat ik met een gebroken been nu toch gewoon les kan hebben”, “Wat leuk dat ik vanuit Frankrijk toch de repetities bij kan wonen en contact kan houden met iedereen!”

Opname maken
Nieuw dit jaar is dat we het repertoire dat je echt goed kent redelijk professioneel op kunnen gaan nemen. Met een aantal mensen hebben we al op die manier gewerkt, is erg leuk en leerzaam en je hebt daarna echt een mooie opname van jezelf. Aangezien concerten misschien langere tijd niet plaats kunnen vinden, is dit een fijn alternatief om ergens naar toe te werken en zo je zang- drive te voeden.

Abnormaal
Verder hoop ik samen met jullie, dat ons nieuwe normaal zo snel mogelijk weer abnormaal wordt en dat we als vanouds weer met grotere groepen samen kunnen zingen en concerteren.

Tot die tijd laten we ons niet kisten en kijken we wat wel mogelijk is.

KEEP ON SINGING!!!!